Egyetemi élet

by - 14:33


Ez a bejegyzés főleg azoknak szól, akik fontolgatják a továbbtanulást egyetemen vagy főiskolán. Jó tudni, hogy milyen különbségek vannak a két rendszer közt, mert hát van. Nem is kevés! Most főleg az egyetem sajátosságait emelném ki, fontos megjegyezni, hogy iskolánként eltérhet a dolog, én a Debreceni Egyetem BTK hallgatója vagyok, saját tapasztalataim alapján igyekeztem megírni nektek a bejegyzést. Nézzük is!
  • Szemináriumok
Sokak fejében az él, hogy az egyetemi órákra bejárni nem kötelező. Pedig nagyon is. Különbséget kell tenni szeminárium és előadás közt. Az előadásokra nem kötelező (de nagyon ajánlott) bejárni. A szemináriumokról 2-3 alkalmat lehet hiányozni, tanárfüggő persze. Némelyik oktató elnézi, ha van 4. hiányzásod is, amennyiben igazolásod van arról, hogy hol voltál. Előadásokon katalógust vezetnek, de ez sem mindenhol van, nálunk pl. nem foglalkoznak vele, csak megtartják az előadást és kész. Én személy szerint ajánlom, hogy bejárjatok, higgyétek el, a tanároknak nagyon jó az arcmemóriájuk!
  • Hallgatók?
Az egyetemi diákok neve: hallgatók. Azonban ez az elnevezés megtévesztő lehet. Az aktivitás nagyon is fontos, szinte minden szemináriumon, de ezt gyakorlatilag az összes tanár elmondja. Ne féljetek nyilatkozni, elmondani a véleményeiteket, ez már nem középiskola, nem fog senki se megdorgálni vagy kinevetni, ha hülyeséget mondotok. Inkább próbálkozzatok csak, sok tanár örül az önálló gondolatoknak!
  • Órarend
Nos, ez már egyetemenként/karonként változik, de én most a saját karomról írnék. Nálunk abszolút szabad kéz van adva a tárgyfelvétellel kapcsolatban, azaz úgy rendezzük az óráinkat, ahogy akarjuk. Kevés az egymásra épülő tantárgy is, ergo felvehetünk egy-egy tárgyat később is, de hamarabb is. Ami jó benne, hogy sokunknak már csütörtökön véget ér a tanítás, pénteken nincs óránk egyáltalán. Szerintem ez nagyon jó, jöhetek már csüt. délután haza. 
  • Könyvtár
Bármelyik szakon vagy, a könyvtár a legjobb barátod lesz, ez tuti. Ha azt hitted, hogy az interneten minden fent van, minden elérhető, sajnos csalódni fogsz: a könyvtár az ilyen hely. Szerencsére már vannak elektronikus könyvkeresők az egyetemi könyvtárakban, így gyorsan megtalálhatsz egy-egy fontosabb kötetet. A könyvtár egyébként nagyon jó tanulós hely, ha épp lyukasórád van, de nincs időd a kollégiumba visszamenni (vagy albérletbe), tökéletes hely elütni az időt.
  • Csoporttársak
Egyetemen nincsenek osztálytársak, csak csoporttársak, ami azt jelenti, hogy minden órán más-más emberekkel leszel összezárva. Te döntöd el persze, hogy kikkel barátkozol, de érdemes barátkozni, mert ezt a 3-6 évet nehéz kibírni egyedül. No meg, ha épp hiányzol egy óráról, tudjon valaki jegyzeteket küldeni neked.
  • Jegyzetelés
Sok módszert láttam már, erre érdemes lesz egy külön bejegyzést is szánnom. Röviden csak annyit, hogy használhatsz laptopot is: kevés tanár nézi rossz szemmel a technikai vívmányokat manapság. Vehetsz füzeteket is: de némelyikbe alig fogsz írni. Vagy használhatsz sima lapokat is, talán ez a leggazdaságosabb módszer.
  • Szakestek, összejövetelek
Tény, hogyha jó átlagot szeretnél, nagyon sokat kell tanulnod, akár éjszakákon át. De nem érdemes az összes kocsmázást, szakestet kihagynod. Néha igenis szánd rá magad és kapcsolódj ki a csoporttársaiddal! Egyáltalán nem probléma, ha nem vagy egy nagy alkoholfogyasztó, biztos vagyok benne, hogy találni fogsz hasonló hallgatókat. Szakesteket semmiképp se hagyd ki, csak ha nagyon-nagyon indokolt a dolog, ugyanis ott találkozhatsz az oktatóiddal is, játékos feladatokat kaphattok és jót szórakozhattok a szaktársakkal.
  • Kreditek
Érdemjegy itt is van ugyanúgy, azonban a sikeres vizsgák/ zh-k után nem csak jegyet kapunk, hanem krediteket is, amiket - mint valami játékban - össze kell gyűjteni. Minél többet lehetőleg, viszont ne túl sokat! Amennyiben nem sikerül egy tárgyad valamilyen oknál kifolyólag, kreditbüntetést kapsz, ami kreditenként pár ezer forint is lehet! Ez egyetemenként eltér! (mint sok más dolog is) Nálunk ha túl sok kreditet teljesítesz, azt is ki kell fizetned... De meg van szabva egyébként, hogy mennyi a féléves ajánlott kreditmennyiség, amit el kell érned. Ez nagyjából 30 kredit szokott lenni.


Nos, hirtelen ennyi dolog jutott eszembe, de tervezek egy 2. részt is ennek a témának, várom kommentekben az ötleteket, tippeket, hogy Ti miről olvasnátok még szívesen! Esetleg ha van kérdésetek, azokra szívesen válaszolok! :) 

You May Also Like

4 megjegyzés

  1. Nekem ami anno kimaradt, az az volt, hogy másfél óra hosszú egy normál tanóra, de hamar meg lehet szokni :D Tetszett a bejegyzés :)
    A jegyzetelés szerintem sok mindentől függ, volt olyan előadásom, ahol előre kaptunk nyomtatott handoutot, annál simán belejegyzeteltem a diákra. Lapokat fél évig használtam kb. aztán a végére macerás lett és elegem lett belőle. Nekem ami bejött, az az a5ös méretű füzet :D és olyan jópofa borítójúakat lehet kapni már belőlük. Meg nálunk vannak régi előadók, ahol a padok nagyon keskenyek, ott pl el sem fér az a4es lap.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj igen, a másfél órás tanórák.. :D Valamelyik oktató előszeretettel tart 2 órás előadásokat is, bár ez még semmi ahhoz képest, hogy lakótársamnak 4-5 órás előadásai is vannak, 1-2 szünettel... Durva.
      Igen, ki kell tapasztalni, hogy kinek mi az optimális jegyzetelés terén. Én jelenleg még boldogulok a lapokkal, igyekszem rendszerezni őket :D
      Köszi a kommentet! ^^

      Törlés
  2. Hali! :D
    Jé, egy főépület es a könyvtár! :D Én is s ide járok. :D
    Lehetne írni mondjuk az épületben megrendezett eseményekről, elég sok van mostanság belőlük. XD

    Üdv
    Moro

    Üdv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)) Melyik szakon vagy?
      Hát igen, ma is valamilyen állásbörze volt ha jól tudom :D. Lehet majd lesz erről is egy bejegyzés, köszönöm az ötletet.

      Minden jót!

      Törlés

Köszönöm a kommentet!